Zróżnicowanie gatunków małż perłorodnych występujących na różnych
szerokościach geograficznych naszego globu, warunki ich środowiska
naturalnego, klimat przyczyniły się do podziału pereł na 4 nadrzędne
kultury, każda z kultur posiada indywidualne cechy właściwe tylko
sobie, znajomość tegoż podziału pozwala lepiej zrozumieć różnice
pomiędzy samymi perłami jak również uświadamia nam istotę powstania
tak znacznych różnic cenowych poszczególnych pereł na rynkach
światowych.
BIWA
-od nazwy jeziora (chińska hodowla Pereł rzecznych o urozmaiconej
barwie i fantazyjnych kształtach), hodowlane perły słodkowodne bezjądrowe
-niemalże w 99% stanowią masę perłową a ich zarodek jest maleńki.
Perłe tą charakteryzuje przede wszystkim trwałość, zaś jej barokowe
-fantazyjne kształty -są prawdziwą ucztą dla jubilerów artystów-
twórczo podchodzących do wykonywanego zawodu. Od dłuższego juz czasu
możemy zaobserwować na rynku pereł spadek produkcji pereł w Japonii
-czego przyczyną jest wzrastające zanieczyszczenie wód japońskich
-a skutkiem zmniejszenie populacji małży, fakt ten stał się przyczynkiem
do spekulacji na temat wzrostu zainteresowania chińskż hodowlą pereł,
które uważane są za przyszłościowe i posiadające perspektywy. Ważną
zaletą pereł hodowlanych chińskich jest ich stosunkowo niska cena
-która sprzyja propagowaniu pereł i sprawia, iż stają sie ogólniedostępnym
towarem i nieodzownym, modnym dodatkiem stroju każdej nowoczesnej
kobiety.
BIWA
AKOYA
-nazwa pochodzi od nazwy małży, są to klasycznie piękne i bardzo
wartościowe perły. Perły akoya -to perły jądrowe, ich zarodek to
kula stanowiąca często ponad 90% masy perły, jest to perła niezwykle
delikatna -potrafi zwodzic swym pięknem- niestety, o ile powłoka
masy perłowej na jądrze jest zbyt cienka- w krótkim czasie może
ulec zniszczeniu- po czym pozostanie jedynie jądro. Cechą charakterystyczną
tychże pereł-dostrzegalną nawet dla laika -jest ich piękny, kuszący
blask oraz idealnie kulista forma- nierzadko "ogonki" -pozostałości
połączenia perły z muszlą. Krajem, który zapoczątkował hodowlę tych
pereł na swiecie była Japonia, zaś w 1926 roku perły hodowlane zostały
uznane na równi z naturalnymi i po dziś dzień sś cennym klejnotem
w jubilerstwie.
AKOYA
TAHITI
-pochodzą z gorących wód atoli i lagun, czarne perły w rzeczywistości
opalizujące odcieniami grafitu, purpury i srebra. Ich nieporównywalnie
piękna barwa to efekt pracy samej natury. Są perłami jadrowymi -jednakże
o grubej warstwie masy perłowej. W przypadku pereł tahitańskich
zwraca się szczególną uwagę na jakość -perły o większej ilości wad
bądź te, które nie osiągnęły odpowiednio dużych rozmiarów-nie klasyfikowane
są juz jako perły tahiti.
TAHITI
AUSTRALIJSKIE
-perły Mórz Południowych, Australii,
Indonezji, Filipin. Charakterystyczną ich cechą jest przede wszystkim
ich imponujacy rozmiar od 10mm-średnio 12-14mm, okazy mogą osiągać
nawet do 20mm-uznawane są za jedne z największych okazów na świecie.
Charakteryzują się piękną barwą od bieli przez ecri po odcienie
pomarańczy-brzoskwini. Na aukcjach światowych zyskują najwyższe
ceny.